Hvilken saks skal du velge?

Har du lurt på hva som skiller en skreddersaks fra en universalsaks? Eller hvorfor vi har spesielle sakser for brodering?

Vi har ett stort utvalg av sakser og for å gjøre det litt enklere for deg kan du lese om de ulike egenskapene her.

Ta en kikk innom våre diverse sakser og se på de ulike størrelser, grep og egenskaper som finnes der.

  Stoffsaks

  Disse klippeverktøyene kjennetegnes av sitt distinkte, skarpe og lange blad, noe som gjør dem til det perfekte verktøyet for kutting av stoff.

  Saksens kniver er tilspisset med det ene bladet som er spiss og det andre rundt og glatt.

  Det rundkantede bladet forhindrer at stoffets sømmer og tråder henger seg fast. Saksene har også et praktisk klippepunkt og hakk.

  Knivene på disse saksene er knivkantede. Bladet på toppen er spissvinklet, noe som gir en mer uanstrengt og jevnere skjæringsopplevelse sammenlignet med vanlig saks.

  En microserratert stoffsaks betyr at saksen er spesielt egnet for harde stoffer som silke, forstoffer, satin og laminerte tekstiler.

  På den annen side er det nedre bladet satt i flukt med bordets overflate, noe som gjør skjæring gjennom stoff enklere og mer nøyaktig. Det buede håndtaket gir en jevn og behagelig skjæreopplevelse over en bordplate eller benkeplate.

  Den ideelle lengden for stoff og skreddersaks anses å være fra 18 til 26cm. Disse saksene er også foretrukket på grunn av hvordan de kan brukes til å kutte et antall lag samtidig.

  Skreddersaks

  Skreddersaks er utformet som stoffsaks men gjerne kortere kniver.

  Skreddersakser akkurat som stoffsaks; de har rette, tunge kniver som kan være spisse eller avrundede. Den eneste forskjellen mellom disse to typer sysaks er at skreddersaks har en tendens til å ha litt kortere kniver. Du kan sannsynligvis fullføre enhver skreddersøm helt fint med stoffsaks men noen mennesker liker å ha muligheten til den kortere bladversjonen for visse oppgaver.

  Disse saksene har veldig skarpe og tunge kniver som passer perfekt til å skjære gjennom tøffere stoff som skinn og ullstoffer. Det kortere bladet vil være nyttig for å skreddersy og gjøre endringer, mens et lengre blad er mer egnet for å kutte stoff på et bord.

  Microserratert Skreddersaks betyr at saksen er spesielt egnet for harde stoffer som silke, forstoffer, satin og laminerte tekstiler.

  Skreddersakser kommer i flere størrelser og også for venstrehendte.

  Spesialsakser - Serraterte blader

  Spesialsakser er gjerne med ekstra styrke hvor metallet er spesielt konstruert for å tåle hardt materiale, hos oss plassert under "for tekniske tekstiler".

  Med serraterte blader (bitte små tagger) for å gripe an materialet så det ikke glir vekk fra saksebladet.

  Dette er nødvendig på tekniske tekstiler som glassfiber, Kevlar, Aramid, Dyneema, Zylon med mer. Men en skreddersaks kan også ha microserratering på bladene for å gjøre den perfekt for skjæring i harde tekstiler som forstoffer, silke, satin og laminerte tekstiler.

  En mye anvendt metallkonstruksjon er med karbonstål. Metallets hardhet blir ofte målt i Rockwell (HRC og evt. Vickers test (HV).

  Universalsakser

  Disse saksene har lange kniver med skarpe og spisse spisser og brukes til å skjære rette og lange deler i en rekke forskjellige materialer.

  Disse saksene brukes gjerne i mindre, begrensede områder. Innenfor sømbransjen brukes de hovedsakelig til skjæring av ikke-tekstiler, for eksempel for å kutte mønstre fra papir. Annet enn i søm brukes de i kunst og håndverk, i kjøkken, til emballasje og innpakning med mer.

  Universalsakser er normalt mindre og kortere i mål på lengden og bladene.

  Broderisakser

  Dette er en saks med kort størrelse og små håndtak. De har også en fin og skarp spiss. Broderisaks er designet for å komme nær stoffet uten å skade det.

  Disse saksene har helst et buet blad for å gjøre det lettere å komme nær bunnen av trådene. Dette sikrer også at plagget er beskyttet mot skader.

  Broderisaks er mer delikat enn andre sakser. Utseendemessig ligner de typiske kirurgiske sakser på grunn av sin kompakte størrelse og spiss for presisjon, noe som gjør dem til et ideelt verktøy for små klipp som vanligvis kreves i broderarbeid.

  De har spesielt skarpe kniver som er i stand til å komme inn mellom tråder og gripe perler og paljetter med.

  De er også velegnet for fluebinding, Hardangerbroderi, teppeknyting med mer.

  Broderisakser kommer i flere størrelser og utførelser.

  Fingersaks

  Disse saksene ser ikke ut som vanlig saks, den snipper kun i tuppen ved at man klemmer håndtaket sammen.

  Fingersaks går også under navnet snip tool og broderisaks ettersom de ofte brukes i broderi, men er også veldig nyttige for alle andre typer sømarbeid.

  Den har to knivblader ytterst, og noen mangler håndtakene som saks vanligvis har, og betjenes i stedet ved å skyve håndtaksdelen sammen, litt som en pinsett.

  NB: Noen har grep for en finger, gjerne ringfingeren slik at saksen da hviler på innsiden av håndflaten.

  Disse er ideelle for raske klipp av trådender. Bladene er spesielt skarpe, så vær forsiktig når du bruker dem.

  Applikeringssaks

  Disse har unike kniver som er formet som åreblader.

  Bladene hjelper deg med å skyve bort det nederste laget av stoffet mens du klipper kontrollert langs sømmen. Disse saksene er konstruert for å klippe og trimme i nærheten av stoffet, samtidig som det forhindrer at det blir skadet. Disse er mest foretrukne for stoff som blir applikert.

  Diverse sakser

  Ofte i sømprosesser og for spesielle operasjoner vil vi ha behov for sakser som ligner de andre saksene men har noen avvik, f.eks størrelsen eller forming av bladene. Kanskje det er tagget eller har annen form på grepet som passer din hånd bedre.

  Se vårt store sortiment av sakser